poniedziałek, 8 września 2014

Farfalle z kremowym sosem borowikowym z dynią oraz chili



Składniki, 2 porcje:

• 200 g makaronu farfalle (kokardki)
• 300- 400g borowików (świeżych)
• 200 g dyni (obranej pokrojonej w kosteczkę około 1x1 cm)
• 1 cebula
• 1 łyżeczka tymianku oraz rozmarynu
• 1 papryczka chili 
• 1 łyżka masła
• 200 ml śmietany 18%
• sól i pieprz
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku

• opcjonalnie żółta mozzarella oraz świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:

• Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra i dół). Dynię wkładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, wstawiamy do piekarnika na 25 min.
• ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
• Borowiki delikatnie opłukać w chłodnej wodzie, pokroić. Na patelni rozgrzać masło, następnie wrzucić grzyby.
• Cebulę posiekać, z chili usunąć pestki następnie pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę, chili, rozmaryn i tymianek dodać do  borowików. Całość podsmażać na średnim ogniu około 12 min.
• Wyjąć dynię z piekarnika dodać do grzybów, całość jeszcze delikatnie podsmażyć, dodać śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem do smaku. 
• Sos nakładać bezpośrednio na ciepły makaron, dodać szczypiorek na wierzch, można posypać żółtą mozzarellą i udekorować świeżymi ziołami. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz