środa, 8 kwietnia 2015

Spaghetti z anchois, szynką parmeńską, pomidorkami, oliwkami i dynią



składniki, 4 porcje:

 1 opakowanie makaronu spaghetti (może być pełnoziarnisty)
 ok. 100 g szynki parmeńskiej 
 2-3 cebulki szalotki
 5 suszonych pomidorów w oliwie (+2 łyżki oliwy z zalewy)
 4 ząbki czosnku
 2 łyżki pestek dyni 
 1 puszeczka anchois 
 Czarne oliwki 
 Starty parmezan ok 10-20 g

Przygotowanie: 

 W dużym garnku nastawiamy wodę na makaron, solimy 2 łyżeczki, jak woda zacznie wrzeć wkładamy makaron i gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu (al-dente). 
 Cebulkę siekamy w drobną kosteczkę, pomidory oraz czosnek ruszone kroimy w plasterki (czosnek na bardzo cienkie). Na patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorków, dodajemy cebulkę, pomidory, czosnek oraz dynię, całość podsmażamy. 
 Anchois oraz szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałeczki wrzucany na patelnię z cebulką. 
Całość podsmażamy 3-4 min. 
 Ugotowany makaron odsączamy, nie przelewamy wodą, wrzucamy do garnka. 
 Oliwki kroimy, wrzucamy na patelnię, całość mieszamy, przekładamy do garnka z makaronem, dodajemy parmezan, mieszamy wszystko, wykładamy na talerze.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz