poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Łosoś, kawior, jajka, szynka oraz roszponka z ricottą i brusznicami



Składniki, 2 porcje:

• 1 opakowanie łososia wędzonego w plastrach (ok. 0,10 kg)
• 1/2 cytryny
• ok 6 łyżeczek czarnego kawioru
• 2 jajka, ugotowane na twardo i obrane. 
• 4-6 plasterki dowolnej szynki
• 4 łyżeczki majonezu
• 0,10 kg roszponki
• 2 łyżki serka ricotta
• 2 łyżki brusznic (lub borówki do mięs)

do dekoracji opcjonalnie:
• czosnek marynowany
• ocet balsamiczny zagęszczony 

Przygotowanie:

• Jajka pokroić na 4 części, ułożyć po jednym na każdym talerzu. Łososia podzielić na 2 części zwinąć w rulonik, postawić pionowo na środku talerza i ułożyć na nim łyżeczkę kawioru. Cytrynę sparzyć, połowę pokroić na 4 części i ułożyć po 2 koło łososia. 
• Szynkę zwinąć i położyć na nią po łyżeczce majonezu i kawioru. Jeśli używamy można położyć koło niej kawałeczki pokrojonego marynowanego czosnku.
• Ułożyć roszponkę, położyć na niej pokruszony ser oraz brusznice
• całość polać octem. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz