piątek, 16 sierpnia 2013

Papryki faszerowane chili con carne

Składniki, 4-8 porcji:

Farsz:
• 1 łyżka oliwy
• 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
• 4 ząbki czosnku
• 1/2 łyżeczki przyprawy chilli w proszku
• 1/2 małej ostrej papryczki
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 500 g mielonej wołowiny
• 100 g chudego boczku pokrojonego w kosteczkę
• 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
• 1 łyżeczka brązowego cukru
• 1 puszka obranych pomidorów z sosem pomidorowym
• 6 suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki
• 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej
• 1/2 puszki kukurydzy
• około 100 ml wrzącego bulionu np. wołowego lub wody
• 4 duże czerwone papryki

Przygotowanie:

• Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Papryki opłukać i osuszyć, wyjąć wszystkie pestki. Każdą paprykę przekroić na pół (można zostawić ogonki), ułożyć na dużej blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.
• Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, oregano oraz papryczkę i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i boczek, mieszając zrumieniać z każdej strony.
• Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawić je sosem sojowym, ziołami, chili i cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli.
Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać pokrojone suszone pomidory. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną fasolę oraz kukurydzę i gotować pod przykryciem przez 3 minuty.
• Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu.
• Upieczone papryki napełnić farszem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25 minut. Wierzch papryk można posmarować oliwą lub olejem z suszonych pomidorów aby nie wydawał się suchy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz