poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Zapiekane jajka, melon zawijany w szynkę parmeńską oraz roszponka z ricottą



Składniki, 2 porcje:

• 2 jajka
• 1 opakowanie szynki Parmeńskiej (ok 0,10 kg)
• 1/2 średniego dojrzałego melona
• 2 łyżki sera ricotta
• 2 garści roszponki
• 1 bułka 
• 2 łyżeczki bazyliowego pesto lub oliwa z oliwek
• sól oraz pieprz do smaku 

Oraz opcjonalnie do dekoracji:
• 4 pomidorki koktajlowe
• cytrynowy lub zwykły zagęszczony ocet balsamiczny

Przygotowanie:

 Jajka: Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wgłębienia formemek na muffiiny smarujemy tłuszczem (olejem lub oliwą). Wykładamy ścianki plasterkiem szynki.
Na dno kładziemy kawałek bułki (grubości około 0,5 cm, docięty tak aby wypełniał całe dno foremki). Smarujemy bułkę pesto lub oliwą. Wbijamy jajko, solimy do smaku. Włożyć do piekarnika, piec przez około 15 minut aż białko zetnie się. Uchylić piekarnik, zostawiając foremkę w środku aby jajka nie wystygły.
• Melona obrać, pokroić na 4 lub 6 kawałków, zawinąć w szynkę i ułożyć na roszponce. 
• Posypać kawałeczkami pokruszonej ricotty.
 Jeśli dodajemy pomidorki koktajlowe, kroimy je na połówki i układamy na roszponce. 
 Solimy oraz pieprzymy do smaku, dekorujemy octem (jeśli używamy)






Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz