piątek, 13 września 2013

Pasta z awokado z cebulką, pomidorami, anchois oraz pastą z zielonych oliwek



Składniki, 2 porcje:

• 1 dojrzałe awokado
• 2 cebulki dymki, drobno posiekane
• 1 pomidor, pokrojony w kosteczkę
• 1 łyżeczka pasty z zielonych oliwek 
• 3 kawałki anchois
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
• sól oraz pieprz do smaku 
• 2 jajka
• pieczywo 

Przygotowanie:

• Nastawić wodę na na jajka, jak zacznie wrzeć wkładamy jajka i gotujemy na półmiękko, półtwardo czyli 4-5 min w zależności od ich wielkości (małe jajka gotujemy krócej). Jeśli nie lubimy nie ściętego żółtka możemy gotować dłużej (10 min) na twardo. 
• Awokado kroimy na 2 części, usuwamy pestkę, łyżeczką dokładnie wyciągamy cały miąsz, aż do skórki. Wkładamy do miseczki i widelcem rozgniatamy. Dodajemy cebulkę, oliwę, pastę z oliwek anchois, oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, dodajemy pomidora i delikatnie łączymy wszystkie składniki. 
• Można podawać dodatkowo z grzankami lub świeżym pieczywem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz