piątek, 13 września 2013
Pasta z awokado z cebulką, pomidorami, anchois oraz pastą z zielonych oliwek
Składniki, 2 porcje:
• 1 dojrzałe awokado
• 2 cebulki dymki, drobno posiekane
• 1 pomidor, pokrojony w kosteczkę
• 1 łyżeczka pasty z zielonych oliwek
• 3 kawałki anchois
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• sól oraz pieprz do smaku
• 2 jajka
• pieczywo
Przygotowanie:
• Nastawić wodę na na jajka, jak zacznie wrzeć wkładamy jajka i gotujemy na półmiękko, półtwardo czyli 4-5 min w zależności od ich wielkości (małe jajka gotujemy krócej). Jeśli nie lubimy nie ściętego żółtka możemy gotować dłużej (10 min) na twardo.
• Awokado kroimy na 2 części, usuwamy pestkę, łyżeczką dokładnie wyciągamy cały miąsz, aż do skórki. Wkładamy do miseczki i widelcem rozgniatamy. Dodajemy cebulkę, oliwę, pastę z oliwek anchois, oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, dodajemy pomidora i delikatnie łączymy wszystkie składniki.
• Można podawać dodatkowo z grzankami lub świeżym pieczywem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Do świeżego pieczywka najlepsza pasta
OdpowiedzUsuń