wtorek, 10 września 2013

Szparagi zapiekane w cieście, z szynką, serem, czosnkiem oraz suszonymi pomidorami



składniki, 2 porcje:

• około 150 g mrożonego ciasta francuskiego 
• 12 sztuk szparag (około 400-500 g) 
• 6 plasterków szynki parmeńskiej 
• 6 kawałków sera żółtego (np. mozzarella) 
• 3 pomidory suszone pokrojone w cieniutkie plasterki 
• czosnek marynowany pokrojony w plasterki (około 6-7 czosnków) 
• sól oraz pieprz 

lekki sos czosnkowy:

• 3 ząbki czosnku (obranego przepuszczonego przez praskę do czosnku)
• 150 g jogurtu greckiego
• 1/3 pęczka szczypiorku drobno posiekanego 
• 1 łyżeczka majonezu
• sól 

przygotowanie: 

• Ciasto francuskie rozmrozić. Piekarnik nagrzać do 220 C. 
• Szparagi myjemy, odcinamy twarde części łodyżek, oraz obieramy (najlepiej obieraczką do ziemniaków) pozostałą część do około 2/3 wysokości szparagi, w ten sposób usuniemy włókna z łodyżek szparag. 
 Porcje ciasta rozwałkować na cieńsze placki, około 2-3 mm w taki sposób aby kształt ich był zbliżony do kwadrata. Jeśli ciasto będzie kleić się do stolnicy, można oprószyć je mąką. Uformowane kwadraty przecinamy na pół, tak aby powstało 6 równych trójkątów. 
• Na Każdy trójkąt kładziemy: plasterek szynki, kawałek sera, po 2 szparagi, oraz kawałeczki czosnku i suszonych pomidorów. Całość owijamy najpierw w szynkę a następnie dokładnie sklejamy rogi ciasta na środku. 
• Szparagi ułożyć na blaszce do pieczenia posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 min. aż łodyżki szparag zmiękną. 
• Sos: Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez, szczypiorek oraz czosnek, solimy do smaku. Całość dokładnie mieszamy, możemy dodać więcej czosnku jeśli lubimy :)
• Szparagi wyciągamy z piekarnika, podajemy na ciepło z sosem czosnkowym.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz