wtorek, 10 września 2013
Szparagi zapiekane w cieście, z szynką, serem, czosnkiem oraz suszonymi pomidorami
składniki, 2 porcje:
• około 150 g mrożonego ciasta francuskiego
• 12 sztuk szparag (około 400-500 g)
• 6 plasterków szynki parmeńskiej
• 6 kawałków sera żółtego (np. mozzarella)
• 3 pomidory suszone pokrojone w cieniutkie plasterki
• czosnek marynowany pokrojony w plasterki (około 6-7 czosnków)
• sól oraz pieprz
lekki sos czosnkowy:
• 3 ząbki czosnku (obranego przepuszczonego przez praskę do czosnku)
• 150 g jogurtu greckiego
• 1/3 pęczka szczypiorku drobno posiekanego
• 1 łyżeczka majonezu
• sól
przygotowanie:
• Ciasto francuskie rozmrozić. Piekarnik nagrzać do 220 C.
• Szparagi myjemy, odcinamy twarde części łodyżek, oraz obieramy (najlepiej obieraczką do ziemniaków) pozostałą część do około 2/3 wysokości szparagi, w ten sposób usuniemy włókna z łodyżek szparag.
• Porcje ciasta rozwałkować na cieńsze placki, około 2-3 mm w taki sposób aby kształt ich był zbliżony do kwadrata. Jeśli ciasto będzie kleić się do stolnicy, można oprószyć je mąką. Uformowane kwadraty przecinamy na pół, tak aby powstało 6 równych trójkątów.
• Na Każdy trójkąt kładziemy: plasterek szynki, kawałek sera, po 2 szparagi, oraz kawałeczki czosnku i suszonych pomidorów. Całość owijamy najpierw w szynkę a następnie dokładnie sklejamy rogi ciasta na środku.
• Szparagi ułożyć na blaszce do pieczenia posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 min. aż łodyżki szparag zmiękną.
• Sos: Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez, szczypiorek oraz czosnek, solimy do smaku. Całość dokładnie mieszamy, możemy dodać więcej czosnku jeśli lubimy :)
• Szparagi wyciągamy z piekarnika, podajemy na ciepło z sosem czosnkowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz