składniki, 6 porcji:
• kruche ciasto z tego przepisu
farsz:
• 4 jajka
• 1/3 Szklanki (80 ml ) Śmietanki kremówki 30%
• 40 g sera camembert pokrojonego w kosteczkę
• 1 łyżka listków świeżego tymianku (Lub 1 Łyżeczka suszonego)
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 200 g sera koziego w roladzie, pokruszonego
• 4 świeże dojrzałe figi
• do posmarowania fig: 1 łyżka miodu + 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
• Spód przygotowujemy jak w tym przepisie. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na bok.
• Piekarnik nastawić na 180 stopni, przygotowujemy nadzienie: Do miski wbić jajka, doprawić sola i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać śmietankę i ser camembert, tymianek, szczypiorek, pokruszony (na mniejsze i większe kawałki), ser kozi, wszytko wymieszać i odstawić.
• 1/3 Masy jajecznej wylać na podpieczony spod, ułożyć połówki fig rozcięciem do góry (spod można przyciąć aby łatwiej było układać figi.). Wylać resztę Masy pomiędzy figi. Połówki fig wystające z masy posmarować mieszanką miodu i oliwy.• Piec w piekarniku nagrzanym zrobić 180 stopni przez około 20 minut aż masa zetnie się i nie będzie płynna.
Jej... Takich fig to jeszcze nie jadłam! Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńPS. Zosiu, wyłącz weryfikację obrazkową komentarzy, bo co bardziej ślepi(typu ja:P) nie będą mogli pytać o kulinarne porady u Miszcza :D ;*
Usuńgood point! ;*
Usuń