sobota, 7 września 2013

Quiche z figami, serem kozim, tymiankiem i camembertem



składniki, 6 porcji:

• kruche ciasto z tego przepisu


farsz:

• 4 jajka
• 1/3 Szklanki (80 ml ) Śmietanki kremówki 30%
• 40 g sera camembert pokrojonego w kosteczkę 
• 1 łyżka listków świeżego tymianku (Lub 1 Łyżeczka suszonego)
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 200 g sera koziego w roladzie, pokruszonego
• 4 świeże dojrzałe figi

• do posmarowania fig: 1 łyżka miodu + 1 łyżka oliwy


Przygotowanie: 


• Spód przygotowujemy jak w tym przepisie. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na bok.
• Piekarnik nastawić na 180 stopni, przygotowujemy nadzienie: Do miski wbić jajka, doprawić sola i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać śmietankę i ser camembert, tymianek, szczypiorek, pokruszony (na mniejsze i większe kawałki), ser kozi, wszytko wymieszać i odstawić.
 1/3 Masy jajecznej wylać na podpieczony spod, ułożyć połówki fig rozcięciem do góry (spod można przyciąć aby łatwiej było układać figi.). Wylać resztę Masy pomiędzy figi. Połówki fig wystające z masy posmarować mieszanką miodu i oliwy.
 Piec w piekarniku nagrzanym zrobić 180 stopni przez około 20 minut aż masa zetnie się i nie będzie płynna.





3 komentarze:

  1. Jej... Takich fig to jeszcze nie jadłam! Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PS. Zosiu, wyłącz weryfikację obrazkową komentarzy, bo co bardziej ślepi(typu ja:P) nie będą mogli pytać o kulinarne porady u Miszcza :D ;*

      Usuń