piątek, 25 kwietnia 2014

Babka cytrynowo-waniliowa z migdałami, polana lukrem z białej czekolady



Składniki:

• 4 jajka
• 200 g masła
• 150 g cukru (może być brązowy)
• 1 opakowanie cukru wanilinowego 
• 140 g mąki tortowej 
• 60 g mąki ziemniaczanej 
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
• garść płatków migdałowych
• sok i skórka z 1 cytryny
• 5 łyżek mielonych migdałów (3 do babki, 2 do obsypania formy na babkę z kominem około 22 cm)

lukier:
• 1 tabliczka białej czekolady 
• 1 łyżka cukru pudru
• posypka czekoladowa, kolorowa itp do ozdoby 

Przygotowanie:
• Piekarnik nagrzać do 170 stopni (grzanie góra i dół). Formę na babkę wysmarować 1 łyżką mała, następnie obsypać mielonymi migdałami.
• masło roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać sok oraz skórkę z cytryny, odstawić. 
• W większej misce ubijać jajka z cukrem, przez około 10 min na gładką masę. Dodać aromat oraz cukier wanilinowy. 
• Przesiać mąkę, wymieszać ją razem wraz z proszkiem do pieczenia. 
• Dodać mąkę do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką.
• Dodać roztopione masło, 3 łyżki mielonych migdałów, oraz płatki migdałowe, zmiksować wszystko na gładką masę. 
• Przelać ciasto do formy, wstawić do piekarnika, piec przez 45-50 min aż babka zarumieni się. 
• Po upieczeniu ostudzić babkę i przygotować lukier: w rondelku rozpuścić czekoladę, dodać cukier puder i wymieszać wszystko na gładką masę. Przestudzić odrobinę, polać babkę. 




1 komentarz:

  1. Babka wygląda mega pysznie, porywam kawałek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń