środa, 11 czerwca 2014

Ryż Arborio zapiekany z jabłkami, migdałami oraz mlekiem kokosowym



Składniki, 4 porcje:

• 1/3 szklanki ryżu Arborio
• 450 ml mleka kokosowego
• 200 ml mleka 2%
• 2 średnie jabłka
• ziarenka z 1 laski wanilii 
• 3 łyżki płatków migdałowych
• 1 łyżeczka wiórków kokosowych
• 2-4 łyżki brązowego cukru (wg upodobań)
• 1 łyżka masła
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka mączki migdałowej

do podania:
• polewa czekoladowa oraz tofii

Przygotowanie:

• Piekarnik nagrzać do 160 stopni. 
• Naczynie żaroodporne wysmarować 1/2 łyżki masła, następnie wsypać ryż, zalać mlekiem kozim i kokosowym. Dodać cukier, ziarenka wanilii, mączkę migdałową oraz cynamon, wymieszać całość, posypać pokruszonym w drobne kawałeczki pozostałym masłem.
• Jabłka obrać, pokroić w "8", następnie włożyć do naczynia z ryżem. 
• Całość wstawić do piekarnika, zapiekać przez około 1,5 h (do momentu aż ryż wchłonie mleko o stanie się miękki a jabłka zarumienią się).








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz